Коледните празници са период на радост, обич и разбира се, изключителна храна и вино. За да направят тези моменти още по-специални, Black Sea Gold ви представят шеф Таньо Шишков, който в компанията на вината Salty Hills споделя своя опит и съвети относно традициите на празничната трапеза и избора на вина. Трите купажни вина от серията са Бяло, Розе и Червено. Те се характеризират с минералната чистота, която гроздето може да придобие само в района на Поморие. Вината са изцяло ръчно направени в микро-винарната на Black Sea Gold и са носители на медали от конкурси в Белгия, Германия и Австрия.
Празничните дни ни предоставят уникалната възможност да се насладим на вкусни ястия, изискани вина и специална компания. В този свят на кулинарни удоволствия, шеф Шишков казва, че за него най-важният елемент е балансът. Той е ключът към истинско наслаждение – не само в храната и виното, но и в обществото, с което ги споделяме. “За да бъде балансирана една празнична трапеза, освен споделена с близки хора, трябва да бъде и приготвена с внимание към детайлите и да бъде съобразена с хранителните навици на всеки. Също така не бива да се пренебрегва и здравословният характер на храните и тяхното количество, с оглед пълноценното хранене. Правилният подбор на напитки също е изключително важен. Смятам, че празничната трапеза е добър повод да опитате ново вино или интересна комбинация между храни и напитки, за която не сте имали смелост все още”, споделя шеф-готвачът.
Първият от поредицата празници е Никулден – ден, в който традиционно се яде риба. Предложението на шеф Шишков за празника е Сандвич с лаврак, в комбинация с изкусителното Salty Hills Шардоне & Вионие & Совиньон Блан. Лавракът е един от най-големите хищници в Средиземно море и няма много естествени врагове. Това му дава възможност да е на върхът на хранителната верига и да избира с какво да се храни. Тези му качества, както и това, че е много активен хищник правят рибата крехка и бедна на мазнини. Най-важното е да не пресготвяме лаврака, което важи за почти всяка една риба. Рибата трябва да остане сочна в центъра. Друго важно, което шеф Шишков ни дава като съвет за рецептата е да се спази комбинацията на свежестта от прясната туршия, сладостта на рибата и кремообразността на соса.
Според Шеф Шишков избора на риба трябва да бъде съобразен с вкусовите предпочитания на семейството. „Моето семейство не обича шаран и никога не е присъствал на нашата трапеза. Нашият избор за традиционна риба е Балканска дъгова пъстърва. Също така червените меса винаги са били част от нашата трапеза. Много рядко свинското е заменено с пуйка. Всъщност се случи само един единствен път. За мен перфектната трапеза е споделена с близки и приятели, най-вече добре балансирана и приготвена основно с локални и сезонни продукти.“
Както знаем една хубава трапеза не може без хубаво вино към нея. Шеф-готвачът ни разказва, че генерално в България избираме виното спрямо сезона, не толкова спрямо ястията, които консумираме. Пролет и лято пием бели и розета, есен и зима, предимно червени вина. Той вярва, че бялото и розето имат място на празничната трапеза, особено ако тя е решена в по-лек и елегантен стил. Ако рибата е основна храна, бялото сухо и свежо вино е много добър избор. Ако пък сте се спрели на традиционни по-мазни меса, съветът му е да се спрете на богати на танини червени вина. “Опитайте да комбинирате вина в стил Совиньон Блан със салати с домати и свежи сирена. Минерални и свежи бели вина, като Шардоне с рибни деликатеси. Елегантни червени вина като Мерло или Мавруд комбинирайте с патешко и други не мазни меса със сладки плодови сосове. Каберне Совиньон, Сира и купажи с Каберне Фран комбинирайте с по-мазни меса, като свински врат, печени джолани и мезета.“
Що се отнася до тенденциите при избора на вино в последните години, Таньо Шишков посочва, че в света се консумира все повече младо вино и бутилки на по 20-30 години остават като вина с колекционерска стойност. С тенденциите за консумация на по-младо вино се видоизменя и трапезата, която приготвяме. Там присъстват все повече свежи и леки продукти, рибата става все по-популярна, а с това и консумацията на бели вина и розе.
Зимата е един особен сезон, когато свежите зеленчуци не са толкова много на пазара. Точно и за това, шеф Шишков ни дава следния съвет: „Природата ни дава естествен подбор на продукти, през пролетта и лятото, които са лесни за комбинация с млади и свежи вина. Зимата се фокусирайте върху кореноплодни зеленчуци, месо и следователно ги комбинирайте предимно с червени вина. Следвайте основните правилата на съчетанието на вино и храна и никога няма да сбъркате – по-мазните храни комбинирайте със свежи и по-високо алкохолни вина, а по-леките и деликатни храни с елегантни вина, каквото например е Salty Hills Шардоне & Вионие & Совиньон Блан.“