Романтика и вино – предложенията на Таньо Шишков и вината Salty Hills

Spread the love

След по-малко от две седмици ни предстои да навлезем в един от „най-любовните“ месеци – февруари. Месец, известен с романтика, вино и любов. Един от най-романтичните начини да изразим любовта към партньора е чрез специална вечеря, придружена от вино. Black Sea Gold, с помощта на шеф-готвача Таньо Шишков ни представят идеи, с които да направим вашият празник още по-незабравим. Трите купажни вина от серията Salty Hills са Бяло, Розе и Червено. Те се характеризират с минералната чистота, която гроздето може да придобие само в района на Поморие. Вината са изцяло ръчно направени в микро-винарната на Black Sea Gold и са носители на медали от конкурси в Белгия, Германия и Австрия.

Февруари освен, че е „най-любовният“ е и със сигурност най-винарският месец от годината. Истината е, че със зараждането на пролетта се появяват много пресни сезонни плодове и зеленчуци, нови поколения добитък и голямо гастрономическо биоразнообразие. Шеф Шишков, казва, че пролетта е може би най-лесният сезон за кулинарни изненади, поради огромното разнообразие на пресни продукти. Точно това е и неговият съвет – изненадайте близките или любимият човек със сезонни предложения. Изберете любимата си Балканска риба и я съчетайте със свежи зеленчуци. Няма по-вкусна храна от споделената, а пролетта ни дава възможност тя да бъде и пълноценна.

За предстоящият празник, рецептата, с която ни изненадва шеф Шишков е Паста с четири сирена, в комбинация с любимото Salty Hills Розе от Каберне Совиньон & Сира & Каберне Фран. То е изтъкано от деликатност – нежният му розов цвят е прелюдия към аромати на току-що откъсната горска ягода, зряла вишна и джинджър. Нюансите на захаросан цитрус балансират плодовата сочност на виното и преливат в невероятно дългия и нежен финал. Трябва да споменем, че розето винаги е имало специално място и определена публика в нашата страна. През последните десетина години все повече хора се „отварят“ към този вид вино и то набира сериозна популярност. Разбира се основните вина на трапезата на българина са бяло и червено, това може да се забележи и по винените листи в ресторантите, където броят на розетата, често е в пъти по-малък от този на белите или червените вина.

„Вярвам, че розе вината са уникални по свое му и са неизменна част от завършената винена картина. Дълбоко повлияни от различни трендове в световното винопроизводство в България има все повече розета, които по нищо не отстъпват на световни брандове. Розето на Salty Hills е прекрасен пример за българска винарна, която прави розе във френски стил, при това доста успешно. Моят съвет към любителите на вино и все по-често да опитват различни розета, може би някое от тях ще се окаже любимото им вино“, допълва шеф-готвачът.

Денят на влюбените за всеки човек би изглеждал по различен начин. Таньо Шишков разказва, че по света има места, където се налагат все по нови и екстравагантни тенденции за Свети Валентин. Има ресторанти, които те карат да танцуваш за да получиш следващата стъпка от 8-часово дегустационно меню, за което си платил 1000 евро и си чакал 9 месеца за маса. Други те карат да изпитваш различни чувства на студ, тъмнина и т.н. за да допринесат за кулинарното ти изживяване. „Моят ден на влюбените е малко по-различен. За мен любовта съществува в много различна светлина. Тя не е само между мен и човека до мен, тя е обвързана със семейството и децата най-вече. И все пак в единият от обектите ми ще предложим дегустационно меню, което ще обвържем с различни вина. Ще разходим гостите из България и Балканите със салата с пушен паламуд, балкански патешки терин, балканско говеждо с трюфел и десерт, вдъхновен от страстта.“

Изборът на вино за Свети Валентин зависи от личните предпочитания на човека, на когото го подарявате. Ако не сте сигурни какво вино да изберете, винаги можете да попитате човека до вас. Ако сте от хората, които ще споделят този ден с любимият човек в домашна обстановка, Таньо Шишков съветва да се спрете на нещо, което той или тя харесва. Споделянето на храна е като опознаването – колкото по-близки сте си, толкова по-склони сте да експериментирате в различни насоки. Защо една от тези насоки да не е храната, съчетана с перфектната бутилка вино.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved