Първият Музей на ракията отвори врати в София

Spread the love

Идеалният център на столицата е място, на което можеш да откриеш много забележителности, а от 13.09.2023 г. вече всеки ще може да посети и първия по рода си в страната Музей на ракията. Да, Музей на ракията, който спазва българските традиции, в който може да се опитат и да се закупят български ракии, брендита и ликьори. Пространството представя и широката гама от висококачествени чужди алкохолни напитки, които биха заинтригували вкусовите рецептори на всеки посетител.

Инициаторите на музея Ивайло Жеглов и Илияна Дановска, шеговито споделят, че по стара българска традиция дори в сутрешното кафе се слагат няколко капки ракия, за по-приятно начало на деня. Те стоят вече дълги години зад събитията „Rakia and Spirits Fest Sofia“ и „Wine and Spirits Fest Burgas“ и заедно с техния екип, представят българските традиции, свързани с консумацията на уханното питие, наречено „ракия“. Още от древни времена българинът консумира това питие и го комбинира с традиционни мезета, които обогатяват вкусовите характеристики на напитката. Това могат да направят посетителите на новооткрития музей, който се намира на ул. “Патриарх Евтимий” 22, гр. София.

Най-разпространените видове в България са гроздовата и сливовата ракия. Самата експозиция на входа на музея показва нагледно основните методите за варене на ракия – колонна дестилация и дестилационен казан.

Дестилерията на Black Sea Gold в Поморие e единственото място в Югоизточна Европа, в която се произвеждат ракии и брендита по оригинална френска технология тип „Аламбик”. В специалния кът на избата е представен умален „шарански казан“, прецизно изработен от мед с формата си круша, подобен на тези използвани в Поморие.

От музейния магазин могат да бъдат закупени ракии, брендита и ликьори произведени от Black Sea Gold, като асортимента включва 26 артикула, включително серия Burgas 63, серия Бургаска, серия Поморийска и Аламбик; брендитата V.S.O.P., 17 XO, 25 XO и 33 XO; Бадемов аперитив и ликьорите Кафе и Шоколад.


Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved