Правилното съчетание вино – храна

Spread the love

Дали някога сте се замисляли колко е важно съчетанието между ястията на масата и виното, което поднасяме? Дори и да не сте, днес ще се опитаме да ви дадем няколко прости съвета как да комбинирате правилно тези две толкова любими на всички неща.

Истината е, че някои хора комбинират всяко ястие с каквото и да е вино, но има и такива, които правят всичко, за да балансират вкусовете на храната с най-подходящото вино. Без значение от кои сте, ако имате представа как да съчетаете правилно храната на масата с вино, то определено ще ви донесе по-голяма наслада.

Ароматите на виното произхождат от специфичните за него съставки като захари, киселини, плодове, танини и алкохол. Храните, както знаем, също имат вкусови компоненти – мазнини, киселина, соленост, сладост и горчивина. Най-хармоничните комбинации между вина и храни се получават при хармоничното допълване на тези съставки и тяхното богатство и текстури.

Интересен факт е, че съществуват шест елемента при комбинирането на храна с вино. Те идват от характеристиките на храната и начина, по който се смесват с тези на виното. Това са: масленост, киселинност, солен вкус, сладък вкус, горчив вкус и текстура.

Може да започнете, като опитате подобни или контрастиращи двойки храни и вина. За паста с богат сметанов сос например може да „убиете“ мазнината на соса със сухо бяло вино. Има и вариант, в който можете да допълните вкуса на виното с богатството на соса, като изберете зряло и меко Шардоне.

Няма как да сбъркате при комбинацията на лаврак със Совиньон Блан, патешки гърди с Пино Ноар или сочна пържола с класическо Каберне Совиньон. Тези класически комбинации обещават да направят следващата ви вечеря по-вкусна.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved