Винарна „Черноморско злато“ с награда от „Стандарт“ и земеделския министър

Spread the love

Винарна Black Sea Gold – Поморие взе наградата за устойчив бизнес по време на годишната церемония на кампанията „ДА! На българската храна“, провеждана от медия „Стандарт“. Тя бе присъдена за 90-годишното успешно развитие на компанията, известна с емблематичната ракия „Бургас 63“и невероятните си бели и червени вина, получили куп отличия. Министърът на земеделието Явор Гечев връчи отличието на изпълнителния директор Йордан Чорбаджийски.

За 16-а поредна година „Стандарт“ раздаде Оскарите на земеделските производители. Това стана на стилна церемония в столичния х-л „Маринела“.

Преди това се проведе дискусия „Агробизнесът в криза. Неотложните задачи“. В нея участваха министърът на земеделието Явор Гечев, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов, новият шеф на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Иван Шиков, представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на научните среди и агробизнеса.

Атидже Вели, която е единственият български евродепутат, пълноправен член на земеделската комисия в Европарламента, е европейски партньор на кампанията „ДА! На българската храна“.

Най-радостната новина за земеделците в България дойде по време на форума. С бурни аплодисменти залата посрещна думите на Георги Тахов, директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА), който съобщи, че часове преди дискусията Фондът е превел на земеделските стопани субсидиите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за Кампания 2022. Изплатени са общо 660 972 103 лв. на 54 067 стопани.

„Това е най-голямото и очаквано плащане от земеделските стопани. Одобрени са и европейски проекти за инвестиции в земеделските стопанства, заложени в общо над 4000 проекта“, каза още Тахов.

„2022 година ни научи по трудния начин на нещо много важно – че освен мир, в живота ни има още една много важна дума. И тя е сигурност“, заяви главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, ръководител на кампанията „ДА! На българската храна”, откривайки форума.

Той започна със специално приветствие от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.

„Земеделските производители, селските общности и публичните власти могат да разчитат на неотлъчната подкрепа на Европейската комисия за реализиране на пълния потенциал на българското селско стопанство през следващите години“, заяви той. И насърчи държавата ни: „Приветствам усилията на България за засилване на подкрепата за малките семейни ферми, младите фермери и селските райони.“.

Трудната ситуация пред земеделците у нас очерта ресорният министър Явор Гечев. „Цените на горивата отидоха до небето. 50% от оранжериите в Европа не засяха. Видя се, че хранителната сигурност е крехко нещо. Видя се, че не просто не е екологично да караш нещо от другия край на света, а и е много скъпо“, изтъкна министърът. „Видя се, че при кризи не трябва да имаме голямо единство“, допълни той.

Фермерите бяха зарадвани и от Атидже Вели, която им съобщи, че е започнала акция в тяхна подкрепа в Европейската комисия.

„Предложихме на ЕК да разшири Многогодишната финансова рамка. Отваряйки рамката, настояваме ЕК да изравни плащанията за българските земеделци“, съобщи Вели. Тя настоява пред ЕК до приемането на актуалната многогодишна финансова рамка, а България да получава европейски компенсации за по-ниските директни плащания.

„Падна ДДС за хляба и брашното. В големите търговски вериги цените на хляба бе намалена с между 26 и 14 процента“, заяви председателят на Федерацията на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. „Това намаление на цените е изключително сериозна социална мярка, която ще продължи да работи, защото не си представям, че ще има политици, които да качат отново цената на хляба“, каза Кукушева.

Три големи мерки в помощ на фермерите представи ДПС. Те са осигуряване на по висока ликвидност за земеделските производители и дофинансиране чрез държавни помощи, за да могат българските земеделци да покриват извънредните разходи пред тях. Целта на мерките е запазване на родното производство, съобщи зам.-председателят на земеделската комисия в парламента Имрен Мехмедова. Третото решение, което предлага ДПС, е провеждане на информационна кампания за новостите пред земеделските производители. Те трябва да са максимално информирани, за да получат финансово подпомагане по всички възможни интервенции, каза Мехмедова.

Двоен стандарт към земеделските производители прилага Брюксел. Алармата би Костадин Костадинов, председател на Управителния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите. В Стратегическия ни план имаше текстове, преписани от Франция, които са одобрени за нея. Но, предложени от България, на нас не ни ги одобряват. Мери се с различен аршин.

Идея на 3 университета за създаването на съвместен научно-изследователски център за решаване на продоволствената сигурност и превенция на опасностите, предложи ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов. Той представи и идеята на колегите си към този институт да бъде създадена и независима референтна университетска лаборатория, която да дава перспектива и решения. Ректорът на УХТ подчерта, че тя ще е много полезна, когато се вземат стратегически или дългосрочни решения, а освен това ще обедини усилията на цялата научна общност.

Ден след назначаването си, новият изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Иван Шиков представи приоритетите си пред агробизнеса.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved