Всичко, което трябва да знаем за белите вина: Мускат

Spread the love

Мускат e сорт бяло грозде, който е широко използван за производството на вина. Семейството на този сорт е богато и е съставено от множество разновидности. Те се различават както по цвят, така и по големина на зърното. Мускатът е изключително разпространен и на практика се отглежда във всички краища на света от векове. У нас най-популярен е т.нар. Mускат Oтонел. Той е селектиран през 1852 г. в Анже, Франция  и според ДНК-анализи е получен чрез кръстосване на сортовете Шасла и Мускат де Сомур.

И до ден днешен се води полемика от къде всъщност е дошъл този сорт. Съществуват предположения, че се е появил още в древни времена в Сирия и Египет в следствие на мутация. Първоначално той става популярен само в Западна Европа, но по-късно успява да стигне до централната и източната част на континента. Така малко по малко се разпространява сред всички лозарски държави.

В наши дни от Мускат се произвеждат трапезни, пенливи и ликьорни вина. Сортът стои в основата на повечето пенливи вина от Италия. Специфичният аромат на мускатните вина се дължи на ароматни съединения, концентрирани в ципата на плодовете. Повечето от вината от Мускат имат аромат на чай, роза Дамасцена, мед, стафиди. Пенливите мускати се характеризират с аромати на липа, акация и рози.

Вината от този сорт се характеризират с голяма плътност и умерена свежест. Те не притежават склонност за отлежаване и се препоръчва да се консумират веднага след бутилирането. Виното Мускат става все по-предпочитано и атрактивно, а заради нежния си и деликатен вкус заема високо място във вкусовата таблица на вината.

Преди консумация Мускатът трябва да се охлади до 8-10 градуса. Ако виното все пак е отлежало в дъбова бъчва, е добре температурата му да бъде около 10-12 градуса. Този тип вино се комбинира най-добре с почти всякакъв вид месо. И все пак не бива да се залага на прекалено тежките вкусове. Като добри варианти за комбиниране с Мускат се смятат тайландските, виетнамските и индийските ястия. Бихте могли да съчетаете успешно виното и с риба, и морски дарове. Твърдите сирена също не са за подценяване, когато говорим за сорта Мускат. Тук няма да сгрешите дори и да се спрете на силно ароматни.

Мускатът може да се пие самостоятелно или да се комбинира прекрасно и с десерти. Вината от Мускат се използват и като компонент към безалкохолни напитки в приготвянето на така популярните напоследък винени коктейли.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved