Всичко, което трябва да знаем за червените вина: Зинфандел

Spread the love

Зинфандел (Zinfandel) е червен винен сорт грозде, произхождащ от Италия и Хърватия. Широко разпространен е също в САЩ, а по-малко насаждения има и в Австралия, ЮАР, Мексико, Чили и Бразилия. В Италия, сортът е познат с наименованието Primitivo, а в Хърватия под имената Crljenak, Pribidrab и Veliki Plavac.

Названието Примитиво идва след дълги години проучвания и ДНК анализи, които в крайна сметка потвърждават, че Зинфандел е напълно идентичен с италианския сорт Примитиво. През 70-те години на миналия век много италиански производители наименуват своите вина Зинфандел, възползвайки се от тогавашната слава на сорта. В днешни дни се наблюдава усилено завръщане към първоначалното наименование. Много американски производители кръщават вината си Примитиво заради възраждащата се популярност на сорта в Италия.

Има доказателства, че първите вина от този сорт са правени от жителите на Кавказ около 6000 г. пр. Хр. Днес той е признат за основния и може би най-разпознаваем калифорнийски сорт винено грозде. Всяка година в третата сряда на месец ноември се отбелязва ZAP Wine Festival – Международният ден на Зинфандел.

Червените вина от сорта са известни с богатия си тъмен цвят, средни до високи нива на танини и високо алкохолно съдържание. От Зинфандел се произведат висококачествени розета и червени вина с ярък цвят и забележителни сортови характеристики. Често се купажира с други тъмночервени сортове като Сира (Syrah), Каринян (Carignan) и Аликант Буше (Alicante Bouschet).

Основните аромати, които могат да се открият в Зинфандел, са на конфитюр, боровинки, черен пипер, череши, сливи. Сомелиери казват, че първичните вкусове, които се усещат при дегустацията на вина от сорта, са на бонбони, следвани от подправки и често завършват с мек, опушен финал.

Вината от Зинфандел се съчетават добре с агнешко, пилешко, свинско, бекон, шунка, барбекю, къри, подправки, зеленчуци, сирена, тъмен шоколад и други.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved