12 малко познати факта за виното, които ще ви изненадат
Spread the love
Лятото е в разгара си и определено е време да се отпуснем и да му се насладим. Какво по-хубаво време от годината от това да седнем на дебела сянка с приятели, да изпием една чаша студено вино или просто да почетем любима книга или статия.
В периода на почивките, когато точно
„почивката“ е най-доброто нещо, което можем да направим, ние сме ви приготвили
една увлекателна и доста интересна информация, която хем ще ви образова, хем ще
ви запознае с няколко от най-интересните, но малко познати факта за нашата
любима напитка.
Британският
политик Уинстън Чърчил си е поръчвал ежегодно по 500 литра българско вино.
Вино по българските
земи се е произвеждало още преди повече от 5000 години, а първите лози са
пренесени от Близкия и Средния Изток. Тогава земите ни владеят древните траки, за
които се смята, че са поставили основите на винарството и лозарството.
Доказателство за това са откритите в България златни и сребърни тракийски
съкровища, повечето от които са красиви сервизи за сервиране и консумиране на
вино.
През 1970 г. България
се превръща в един от най-големите износители на вино в света. През 80-те
години на ХХ век българското производство на вино започва да търси пазари и на
Запад, като постига огромни успехи в държави като Великобритания и Германия.
Мавруд е стар местен
сорт, чието име произхожда от гръцкото мавро (черен). Отглежда се единствено в
България от древни времена.
През 2017 година,
WineEnthusiast посочва България като втора в класацията – Топ 10 на най-добрите
дестинации за винен туризъм 2017.
Страната ни получава
около 2200 до 2500 часа слънчева светлина годишно, което е подобно на Северна
Италия, Южна Франция, Северна Испания и Португалия (всички те са големи
производители на червено вино).
Най-ранните
доказателства за вино са открити в Иран, датиращи от неолитния период
(8500-4000 г. пр. Хр.) Най-старото доказателство за култивирано грозде е от
Грузия, датиращо от 7000-5000 г. пр. Хр. Смята се, че напитката първоначално е
ферментирана по погрешка. Изкуството на производство на вино по-късно е
усъвършенствано от египтяните и се разпространява в Средиземноморието от
гърците. Римляните го популяризират из цяла Европа, а Испания и други европейци
изнасят напитката до Новия свят, Океания и Южна Африка.
Китай изпива
рекордните 155 милиона 9-литрови каси червено вино през 2013 г., надминавайки
Франция. Все по-голямата популярност на червеното вино в Китай се дължи на
факта, че червеното е считано за цвят, носещ късмет.
Съществуват повече от
10 000 винени сортове грозде по света и вино се произвежда на всички континенти,
освен на Антарктида. Именно гроздето е най-засаденият плод в целия свят.
Шато Петрус от
Померол е най-скъпото и най-често фалшифицирано вино. То е направено от 100 %
Mерло, което е доста рядко срещано. Цената му достига до 5.000 евро за бутилка.
Най-старата винена
изба в света се намира в Армения и е датирана отпреди 4000 години пр. н.е.
Най-скъпото грозде в
света е сорт Руби Роман. Една чепка от това грозде е продадена на търг в Япония
за 9800 долара, или 315 долара за грозд.
Най-скъпото вино в
света е Screaming Eagle Cabernet 1992, струващо 500 000 долара. През годините това
вино оглавява няколко от най-скъпите винени класации в света. В крайна сметка
бутилката е продадена на благотворителен търг през 2000 година. Виното е
отлежало в дъб с 60% нова дървесина и има аромат на касис, фина следа от дъб и
непрозрачен лилав цвят.