12 малко познати факта за виното, които ще ви изненадат

Spread the love

Лятото е в разгара си и определено е време да се отпуснем и да му се насладим. Какво по-хубаво време от годината от това да седнем на дебела сянка с приятели, да изпием една чаша студено вино или просто да почетем любима книга или статия.

 В периода на почивките, когато точно „почивката“ е най-доброто нещо, което можем да направим, ние сме ви приготвили една увлекателна и доста интересна информация, която хем ще ви образова, хем ще ви запознае с няколко от най-интересните, но малко познати факта за нашата любима напитка.

 • Британският политик Уинстън Чърчил си е поръчвал ежегодно по 500 литра българско вино.
 • Вино по българските земи се е произвеждало още преди повече от 5000 години, а първите лози са пренесени от Близкия и Средния Изток. Тогава земите ни владеят древните траки, за които се смята, че са поставили основите на винарството и лозарството. Доказателство за това са откритите в България златни и сребърни тракийски съкровища, повечето от които са красиви сервизи за сервиране и консумиране на вино.
 • През 1970 г. България се превръща в един от най-големите износители на вино в света. През 80-те години на ХХ век българското производство на вино започва да търси пазари и на Запад, като постига огромни успехи в държави като Великобритания и Германия.
 • Мавруд е стар местен сорт, чието име произхожда от гръцкото мавро (черен). Отглежда се единствено в България от древни времена.
 • През 2017 година, WineEnthusiast посочва България като втора в класацията – Топ 10 на най-добрите дестинации за винен туризъм 2017.
 • Страната ни получава около 2200 до 2500 часа слънчева светлина годишно, което е подобно на Северна Италия, Южна Франция, Северна Испания и Португалия (всички те са големи производители на червено вино).
 • Най-ранните доказателства за вино са открити в Иран, датиращи от неолитния период (8500-4000 г. пр. Хр.) Най-старото доказателство за култивирано грозде е от Грузия, датиращо от 7000-5000 г. пр. Хр. Смята се, че напитката първоначално е ферментирана по погрешка. Изкуството на производство на вино по-късно е усъвършенствано от египтяните и се разпространява в Средиземноморието от гърците. Римляните го популяризират из цяла Европа, а Испания и други европейци изнасят напитката до Новия свят, Океания и Южна Африка.
 • Китай изпива рекордните 155 милиона 9-литрови каси червено вино през 2013 г., надминавайки Франция. Все по-голямата популярност на червеното вино в Китай се дължи на факта, че червеното е считано за цвят, носещ късмет.
 • Съществуват повече от 10 000 винени сортове грозде по света и вино се произвежда на всички континенти, освен на Антарктида. Именно гроздето е най-засаденият плод в целия свят.
 • Шато Петрус от Померол е най-скъпото и най-често фалшифицирано вино. То е направено от 100 % Mерло, което е доста рядко срещано. Цената му достига до 5.000 евро за бутилка.
 • Най-старата винена изба в света се намира в Армения и е датирана отпреди 4000 години пр. н.е.
 • Най-скъпото грозде в света е сорт Руби Роман. Една чепка от това грозде е продадена на търг в Япония за 9800 долара, или 315 долара за грозд.
 • Най-скъпото вино в света е Screaming Eagle Cabernet 1992, струващо 500 000 долара. През годините това вино оглавява няколко от най-скъпите винени класации в света. В крайна сметка бутилката е продадена на благотворителен търг през 2000 година. Виното е отлежало в дъб с 60% нова дървесина и има аромат на касис, фина следа от дъб и непрозрачен лилав цвят.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved