Български вина на „Black Sea Gold“ излизат на пазара в Република Северна Македония

Spread the love

Вече има партньор, който ще продава продуктите на българската винарна „Черноморско злато“ на пазара в Република Северна Македония. Това каза председателят на Управителния съвет (УС) на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) в България и изпълнителен директор и член на УС на българската винарна „Черноморско злато“ (Black Sea Gold) – Поморие Йордан Чорбаджийски на специално събитие в Националния пресклуб на БТА в Скопие. Той добави, че Националната лозаро-винарска камара в България е започнала инициатива да работи със съседите от Северна Македония. Чорбаджийски счита, че българските вина се възприемат доста добре и се харесват на хората в Северна Македония.

Надявам се да запознаем колкото се може повече наши клиенти тук. Надявам се повече изби да започнат да продават вино и високоалкохолни продукти в Северна Македония, както и ще спомагам за това вина от Република Северна Македония да се позиционират още по-добре на българския пазар”, заяви Йордан Чорбаджийски.

По думите му качеството на македонските вина е на световно ниво. Затова той разчита на тясно партньорство и сътрудничество, защото по този начин и България, и Република Северна Македония ще се позиционират доста по-добре на световния пазар.

Председателят на УС на НЛВК се надява до една седмица български вина да бъдат в Северна Македония. Позиционирането им на пазара обаче изисква време. Затова той предполага, че до един-два месеца ще се предлагат в ресторантите и някои магазини. По негови наблюдения потребителите в Северна Македония много харесват вино от сорт Шардоне, Совиньон блан, както и Розе. Като цяло на пазара в Република Северна Македония ще бъдат внасяни традиционни сортове вина от България, допълни Чорбаджийски. В селекцията за Северна Македония е включена най-новата серия от портфолиото на винарната  – „FIND ME”, както и добре познатите на българския пазар „Salty Hills” и „Verra Terra”.

Посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов благодари на генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев за енергията, която посвещава на развитието на двустранните отношения между България и Република Северна Македония. По думите му виното е „един мост, по който може това движение да стане“. Според него, ако успее да се направи пробив с българските вина в Северна Македония, той ще е исторически. Българският посланик увери, че България като посолство и дипломатическа служба ще направи всичко възможно да подпомогне този процес, защото ключово в момента е, че всички интензивни разговори между България и Република Северна Македония са свързани с общата идея за „отварянето на двете държави една към друга“, основно в икономическата област. Именно производството на вино е една от тези възможности, отбеляза Ангелов.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев обяви в началото на пресконференцията, че Агенцията започва поредица от практични събития в Националния пресклуб на БТА в Скопие под наименованието „БТА представя“. Идеята е БТА да представя различни области, в които хората от България и Република Северна Македония да работят заедно. През тази седмица вече, освен постоянни срещи на кореспондента на БТА Маринела Величкова с колеги от различни медии в Република Северна Македония, имаше среща на двамата председатели на Сметните палати на двете държави, които дадоха пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Скопие. Днес ще бъдат представени две неща, които свързват България и Република Северна Македония. След събитието, посветено на виното, следобед ще бъде представено знанието, съобщи Вълчев.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved