Битката между корк и винтова капачка – кой ще победи?

Spread the love

От векове насам коркът се приема като най-надеждното средство за плътно затваряне на бутилка вино. Към 2018 година той си остава и най-предпочитаният материал за производство на тапи в световен мащаб. Все пак корковата тапа си има и своите недостатъци, затова непрекъснато се търсят нейни алтернативи. Най-известна от тях е винтовата капачка.

От древни времена виното се съхранявало предимно в бъчви. От края на 18-ти век обаче бутилките, използвани днес, все повече надделяват над виното в бъчви. Някъде по това време към дървените и глинените тапи, за първи път като средство за затваряне се използват коркови тапи. И до днес гъвкавият и херметичен материал е изключително популярен за затваряне на бутилки вино. В съвременния свят, както вече споменахме, се произвеждат и изключително много заместители, като коронни тапи и пластмасови тапи, както и винтови капачки. Ценителите на хубавото вино все пак винаги ще разчитат на истинските коркови тапи.

Интересен факт за тапата е, че тя се произвежда от кората на дъбовото дърво от семейство Quercus suber, което е разпространено най-вече по западното крайбрежие на Средиземно море – Испания, Северна Африка и най-вече Португалия, където са произведени 50% от корковите тапи на света. Формата на корковата тапа е цилиндрична, а дължината й може да варира.  Колкото по-дълга е тапата, толкова повече потенциал за отлежаване в бутилката се предполага, че ще има виното, затворено с нея. Истината е, че  доста често съществува опасност виното да се развали, ако се използва изгнил корк. Той пропуска въздух и разваля аромата.

При винтовата капачка се съдържа слой от синтетичен материал или корк, който се използва като уплътнение. Освен главното й предимство, че е много по-лесна за отваряне и бърза консумация от корка, при нея съществува и възможността за хоризонтално съхранение и значително по-дългото запазване на ароматите. Във винената индустрия, тя се използва от по-малко от 50 години, а затворените с нея бутилки на възраст над 20 години са единични бройки. В голямата си част те се намират в лични колекции на изби, с цел наблюдение.

Всеизвестно схващане е, че винтовата капачка се използва предимно за евтини вина, но това изобщо не е така. В страни като Нова Зеландия, Австралия, САЩ, Швейцария и Австрия над 80% от произведените вината са с винтова капачка. И все пак не можем да не отбележим, че традиционно големите страни производителки като Франция, Италия и Испания предпочитат корковата тапа.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved