Какви са тънкостите при декантиране?

Spread the love

Да се сервира едно вино не изглежда особено трудна задача, нали? Отваряме бутилката и наливаме. Ако сте особено познавачи и почитатели на виното обаче, несъмнено сте чували за един доста любопитен ритуал или т.нар. декантиране. За мнозина това действие е обвито в мистерия и е само за разбиращите. Реалността е по-различна и има своето просто обяснение.

Специалистите от Оксфордския университет са дали своя дефиниция за декантирането: „Незадължителна и спорна стъпка при сервирането на вино, включваща наливането на вино от бутилката в друг съд, наречен декантер.“ Според лингвистите името на споменатия съд идва от френски глагол, който означава „преливам“, тоест декантерът е съд, в който се прелива течност.

Зад думата „декантиране“ всъщност се крие процесът на контакт на виното с кислорода от околната среда. По този начин се активира ароматният профил на виното.

Добре е да знаем, че има сортове вино, които не е подходящо да се декантират. Такива са Пино Ноар и Кианти например, като това е мнение на повечето енолози.

Друг интересен факт е, че се декантират вина с утайка, независимо от тяхната възраст. Също така през процес на декантиране е хубаво да се премине, когато корковата тапа е раздробена и частички от нея са попаднали във виното. Не се препоръчва обаче декантирането на вина на възраст над 10 години. Ароматът им, трупан бавно в продължение на години, отслабва много бързо при досег с кислорода. Aко все пак решим да ги декантираме, поради наличие на обилна утайка, то това трябва да стане в специален декантер, т. нар. патица. Виното се спуска внимателно по наклоненото му гърло и без да се разклаща или подлага на каквито и да било сътресения, се консумира веднага.

И все пак: Как да декантираме? Има няколко прости стъпки, които ако следваме, без проблем бихме могли да изглеждаме като специалист, който цял живот с това се е занимавал:

  • Хубаво е първоначално да оставим бутилката в изправено положение около 24 часа преди консумацията й. Така евентуалната утайка ще се събере на дъното на бутилката и преливането от един в друг съд ще е по-лесно.
  • Следващата стъпка е да подготвим съда за декантиране, декантер или гарафа, като го почистим с вода и се уверим, че в него няма странични миризми.
  • Последната и най-важна стъпка е отварянето на бутилката и преливането в съда за декантиране. Най-добре е това да стане на светъл фон: дневна светлина или силна лампа. Светлият фон ни е необходим, за да следим движението на утайката и да избегнем попадането ѝ в декантера.

Декантерът излъчва изящество, а декантирането показва класа и познания за виното. Това придава на този красив съд още по-голяма стойност и го прави перфектен подарък за всеки. А съчетан с една бутилка качествено вино определено ще вземе ума на всеки, който се докосне до него.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved