Колко е важно да съхраняваме виното правилно?

Spread the love

Замисляли ли сте се защо виното трябва да се съхранява на прохладно и тъмно място? Какво ще се случи, ако не го съхраняваме в такава среда? Виното освен философия е и един от малкото продукти, които могат да подобрят вкусовите качества и финансовата си стойност с напредване на възрастта, ако бъдат съхранявани правилно.

Виното не съдържа консерванти и често може да отлежава в продължение на десетилетия, без да се развали. Продължителното съхранение, или така нареченото зреене, може да подобри качествата на най-изтънчения алкохол.

Да започнем с това, че при съхранението на вино няма нищо сложно. То просто иска да бъде оставено на спокойствие на тъмно, студено, влажно и сравнително добре изолирано от вибрации и миризми място. Важно е да отбележим, че това важи както за червените, така и за белите вина, които противно на масовото схващане, също се развиват и подобряват своите вкусови характеристики.

Топлината е истински враг на виното, затова е добре да му се осигури постоянен температурен диапазон от 10-15º C и то ще ви се отблагодари с по-наситен аромат след време. Можете да съсипете едно вино чрез прекалено висока температура и така в него ще се появят аромати на варено, сготвено или дори на гума. Прекалено ниската температура пък ще предизвика замръзване и разширяване обема на течността, което често води до счупване на бутилката.

Хоризонталното положение е оптимално за правилното съхранение на виното, така че течността да има допир с корка. Но дори и то да е затворено с капачка или стъклена тапа, легналото положение е най-добрият вариант.

Това, което трябва да се знае е, че повечето вина, произведени за ежедневна консумация, запазват качествата си за определен период от време. Те нямат потенциал за стареене дори и след продължително отлежаване. И все пак независимо от потенциала на виното, едни и същи правила важат за всички: подходящо и хладно пространство за съхранение и забавяне процеса на зреене.

Дори и да не сте маниак на тема вино, а просто запален винолюбител, е хубаво да полагате адекватни грижи за съхранение на напитката и тя ще ви достави удоволствие в момента, в който решите да и се насладите.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved