Кратка история на винената бутилка

Spread the love

Във винения свят не само формата на чашата играе огромна роля върху това как ще възприемем едно вино. Колкото и странно да звучи, формата и видът на бутилката също са от огромно значение за потребителите, при избора на какво вино за трапезата. Тя не променя вкуса на течността, но определено носи много информация за сорта, региона и производителя.

А дали някога сте се замисляли защо традиционните бутилки за вино са точно по 750 мл? Нека ви разкажем малко история около този интересен факт. Всъщност литражът е законово установен едва през 1979 година. Преди това бутилките в различните страни били с обем между 650-850 мл. Франция е родината на метричната система, в основата на която е числото 10. Тогава защо като стандарт не е приета бутилка от един или половин литър, а от 750 мл? Ако погледнем неметричните единици за измерване във Великобритания, се основават на числото 12. Следователно като стандарт би могъл да се приеме обемът от 570 мл или 1/4 от един галон (950 мл). Решението, което било взето обаче, не отговаря нито на френската, нито на английската система.

Според предположението на британския писател Нед Холи, историята свързва съвременните бутилки с древните гърци. В тяхната философия се приемало, че три чаши вино са приемливата доза за един човек. В търсене на отговор на въпроса защо е бил наложен точно този стандарт от 75 мл, специалистите стигат до заключението, че това е количеството, което един човек пие на ден.

Има и друга теория – до XVII в. виното било пренасяно и продавано в бурета. Стъклените бутилки имали редица недостатъци – лесно чупливи са, производството им било скъпо, нямали еднаква форма и размер, а намирането на коркови тапи било трудно. Едва в средата на века, англичанинът сър Кенелм Дигби започнал да използва дървени въглища в пещите, като това довело до достигането на по-високи температури при производството на стъкло. Така и бутилките станали по-качествени. Те имали различни размери, но обемът им бил равен на количеството въздух, който белите дробове можели да поемат. Първата бутилка, направена по този начин била с вместимост 700 мл.

Бутилката придобива съвременния си вид през 1800 г., а цилиндричната форма и удълженото гърло на 750 мл бутилка се оказали много удобни за пренасяне, опаковане и съхранение, поради което и до днес тя останала непроменена.

За тези, които обичат математиката все пак има и доста по-просто и измерено в цифри обяснение. През IX в. основните клиенти на френските производители на вино са англичаните, а английската единица за измерване обем на течност е „имперски галон“, равняващ се на 4,554609 литра. За да се опростят сметките при преобразуването на мерните единици французите транспортирали виното от Бордо в 225-литрови бъчви или точно 50 галона, съответстващи на 300 бутилки от 750 мл. Тоест за да им е по-лесно, те приели, че 50 галона са равни точно на 300 бутилки. И до днес един галон съответства на 6 бутилки, което е и причината кашоните с вино често да бъдат по 6 бутилки.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved