Ледено вино – по-различното лице на винарството

Spread the love

Леденото вино, или познато още като Eiswein, е едно от най-изисканите и интересни нови видове вино.

То е вид десертно благородно сладко вино, произведено от грозде, което е замръзнало, докато все още е на лозата. Най-просто казано, то се пресова в замръзнало състояние и от едно зрънце грозде се получават само няколко капки сок, които са изключително богати на захари. Ледени вина се правят в Германия, САЩ и Канада. Произходът му може да се проследи назад във времето, когато през далечната 1700 г. в Германия леденото вино било открито след настъпване на ранните студове. Може да ви се стори парадоксално, но зимата е любимият сезон на много винари от тези страни. Причината за това е, че ниските температури позволяват да се събере една нестандартна, но изключително ползотворна реколта, а именно тази на замръзналото грозде.

В Германия ледено вино обикновено се прави от сорта Ризлинг, докато в Северна Америка любим сорт на винопроизводителите е Видал блан. Освен от бели сортове, ледено вино се прави и от червените такива, като Каберне Фран, Каберне Совиньон, Мерло и Сира.

Получените вина има ярък, кехлибарен или оранжево-червен цвят, висока захарност, плътност, с алкохолното съдържание между 6% и 13% и изключителен плодов аромат на праскова, кайсия, мед, цитрусови плодове и карамел.

Най-известните и скъпи вина от този тип идват от Германия и Канада. Цените варират между 60 и 100 евро, а през 2006 г. е продадена най-скъпата бутилка до момента – Royal DeMaria, за сумата от 30 000 канадски долара или около 20 000 евро.

Ледените вина традиционно се сервират с десерти, но могат да се съчетаят и с пикантни сирена.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved