Лято е и сезоннът ни предлага изобилие от прясна и хубава храна. Дали ще са плодове, зеленчуци, салати или морски дарове и риби, лятото е идеалното време в което да се насладим на храната с приятна компания и страхотно вино.
В началото на месец август ние от Black Sea Gold предизвикахме трима изкусни познавачи на хубавата храна да ни покажат своя прочит на известни ястия, които да се съчетават с вината от серия Salty Hills.
Димитър Тончев, познат на зрителите от Master Chef 6, се зае с нелеката задача да приготви Ризото с миди, което да се съчетава със Розе Salty Hills Каберне Совиньон & Сира & Каберне Фран. Ароматите на току-що откъсната горска ягода, зряла вишна и джинджър, съчетани с нюанси на захаросан цитрус във виното определено са едно чудесно допълнение към ястието, което Димитър ни предложи.
Оставяме и на Вас рецептата и Ви предизвикваме да я изпробвате удома. А защо не и да я споделите със семейството или приятелите си.
И един съвет от нас: Не забравяйте да комбинирате със Розе Salty Hills Каберне Совиньон & Сира & Каберне Фран!
Бон апети и Наздраве!
Ризото с миди
(2 порции)
1. Мидите се приготвят, като първо се махат мъртвите. Това са отворени, които не се затварят при натиск, също и всички счупени миди. След това останалите (60-80%) живи миди се измиват и им се премахва „брадата“, сиреч кафявите израстъци.
2. В тиган със зехтин се запържва половината лук с щипка сол за 2-3 минути на умерена температура и след това чесъна за 1 минута. Накрая се добавя 1/2 връзка ситно нарязан магданоз, мидите и 50-100г вода.
3. Готвят се на умерена температура под капак за 2-3 минути. Разбъркват се и се готвят за още 1-2 минути.
4. Ядките на мидите се отделят от черупките и черупките се връщат в същия тиган с остатъчния бульон. Добавя се морков, стеблата на копъра и магданоза, лимонова кора и вода, за да покрие черупките. Този бульон се оставя да къкри за 20тина минути и след това се прецежда.
5. Останалият лук се запържва в зехтин, заедно с морковите от бульона за 3-4 минути на умерена температура. Добавя се ориза и се запържва още 1 минута.
6. Добавя се 1-2 чаши от буьлона и се готви на висока температура при редовно бъркане. Идеята е нишестето в ориза да започне да оформя сос от бульона. След като течността изври, се добавя още и така докато ориза спре да хрупа, но остане леко дъвкав (~15-20 мин).
7. Добавят се мидите, маслото и настъргано сирене. Разбърква се постоянно, докато маслото се разтопи и се сервира веднага.