Оранжево вино – новото „модерно“ във винената индустрия

Spread the love

Както във всяка една сфера на обществото, така и във винената индустрия има място за мода. Нови технологии на производство, нови и модерни сортове, от които да се произвежда благоуханната напитка или дори нови и интересни на вкус, но и на цвят вина. Модата и навсякъде и всички, ангажирани в тази индустрия се стараят непрекъснато да са в крак с новите тенденции.

Оранжевото вино е едно от най-интересните и модерни напоследък.  То е направено от бяло грозде по специална технология. Докато белите вина се правят, като ципите на гроздето се отделят от гроздовия сок, който ферментира самостоятелно, за да се превърне във вино, то при оранжевите вина ципите на бялото грозде се оставят да ферментират заедно с гроздовия сок. Точно от ципите идва по-наситеният цвят, вкус и аромат на оранжевото вино. В ципите се съдържат и танини, които придават характерния му вкус. Оранжевите вина са получили името си от по-тъмния и наситен, в сравнение с белите вина, леко оранжев оттенък, който може да варира до тъмнокехлибарен или цвят „сьомга“.

Производството на оранжеви вина има вековни традиции в Грузия, като през последните десетилетия оранжеви вина се правят и в Италия, Словения, Хърватия, Франция, Нова Зеландия и Калифорния. Най-подходящ за получаване на оранжеви вина е сортът Пино Гри. Грузинците използват местните сортове Чинури и Киси. В Италия, в района на Фриули, тази традиция се възражда през 80-те години на 20 век, като сортовете, които се използват, са Рибола Джала, Пино Гриджо и др. Съвременните енолози непрекъснато разширяват сортовете за оранжево вино, експериментирайки с нови и нови попълнения, включително Ризлинг.

Поради спецификата си, оранжевото вино не трябва да се изстудява много. Най-добрата температура е около 13-14 градуса. Комплексната му структура и силно тяло позволяват експерименти с различни храни, но може би най-добре то си пасва с пикантни и богати ястия. Това го прави и много подходящо за регионите на Кавказ, Балканите и Мала Азия, където по традиция храната се сервира като мезе за споделяне.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved