Сухи, полусухи, полусладки и сладки вина

Spread the love

Някога заглеждали ли сте се в етикета на бутилката вино, която стои на масата пред вас? Ако сте, то несъмнено ви е направило впечатление, че всяко вино се определя като един от четирите типа – сухо, полусухо, полусладко или сладко. Но каква е разликата между тях? Във винения свят сухотата на едно вино е обратното на неговата сладост.

Това, което трябва да знаете, е че вината се разделят на типове според съдържанието на остатъчна захар в тях. Това определя и степента на изява, а не техния сладък вкус.

При сухите вина имаме богат, оживяващ вкус с наситени аромати на плод, като често можем да усетим нотки на пикантност, аромати на ядки или зърнени култури. Виното е завладяващо сетивата, a eдни от най-известните сортове сухи вина са Траминер, Мускат, Вионие, Пино Гри, Ризлинг, Паломино и Токай.

При получаване на полусухи вина, или такива с остатъчни захари, на определен етап чрез охлаждане се npeкpaтявa тяхната ферментация. Така във виното остава около 1-3 % недоферментирала захар, която придава cлaдкaта нотка на вкyca му.

Особено място сред любителите на качествените вина заемат полусладките вина. Те се отличават с мек вкус, хармонично съчетание на различни сортове грозде и богат цвят. Един от най-подходящите сортове за производство на такъв тип вина е Мерлото. В полусладки проби, според българските стандарти, захарта варира от 18 до 45 грама на литър. Европейските се различават и при тях се отчита киселинността: ако виното има малко киселини, то се смята за полусладко. Отделните винарски региони в Европа могат да имат свои собствени правила за класификация на отделните вина.

Десертните вина съдържат най-малко 45 грама захар на 1 литър. При тази разновидност трябва да обърнем внимание, че цялата сладост в тялото на виното се усеща благодарение на остатъчната гроздова захар. Десертни вина като Sauternes, което е немски ризлинг, са високо оценени от експерти и ценители. За да постигнат максимална сладост, винопроизводителите добавят в течността престояли на слънце гроздови зърна, подлагат го на „обработка“ с благородна плесен или го замразяват за да се получат т.нар. ледени вина.

Интересен факт е, че дори и да разгледаме съдържанието на захар на етикета, е почти невъзможно да кажем със сигурност какъв вкус ще има виното. Възприятието на всеки един от нас е различно и се влияе и от други характеристики, като например киселинност, аромат на напитката, температура на сервиране на виното, или пък храна. Ястия с кисел сос, например, могат да добавят допълнителна сладост на виното.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved