Тънкостите на купажното вино

Spread the love

Купажирането е онази част от правенето на виното, където се доказват големите майстори. Те имат възможността да създадат невероятен вкусов профил чрез смесване на разнообразни сортове грозде.

Още от древни времена сортове грозде след обирането им са превръщани във вино, без да се разделят. Още от самото му създаване, вино Порто е едно от вината, които се правят по технологията на купажиране. Смесването или т.нар. купажиране на различни сортове грозде по правилен начин, е цяло изкуство.

Във всеки един регион има традиция за купажиране на вино и се използват точно определени сортове грозде. Друг фактор, който играе изключително голяма роля при купажирането, е климатът. Сортовете, които растат заедно, могат да се съчетават заедно.

Някои бъдещи купажи преминават през процес от 50 или повече опита, преди да се създаде перфектната „рецепта“. Всъщност идеята на тази технология е да се подчертае силата на всяко грозде и да се допълни друго, което се използва в сместа. По този начин технологът може да влияе на виното в посоката, която търси. Той може да му придаде по-богат аромат, да го направи по-гладко, по-свежо или по-мощно или да подобри цвета, текстурата, тялото или финала.

Ако се чудите дали да изберете купажирано вино или такова от един сорт, нека ви споделим няколко тайни:

  • Както вече казахме, купажните вина се правят, за да може да се подобри техният вкус, цвят, трайността им и техният аромат. Също така и за да се съхрани тяхната специфичност;
  • Когато виното е хубаво, вкусът му е богат и е с наситен аромат, не е от особено значение дали е купажирано или едносортово. Най-добре е да опитате вино и от двата вида и да прецените кое е вашето.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved