Винените чаши – незаменим аксесоар за всеки винолюбител

Ако някога се е случвало да се чудите защо има толкова голям избор от чаши за вино на пазара, днес ще се опитаме да отговорим на повечето от вашите въпроси. Истината е, че за нас като потребители, може би, съществуват не повече от три вида чаши, но реалността е съвсем друга.

Има неписано правило сред винолюбителите, че качествените вина трябва да се пият в правилната чаша. Там ароматите се разкриват най-добре и вкусът е наистина завладяващ, като това са доказани чрез много дегустации факти.

Първото правило, с което трябва да се съобразите, когато избирате винена чаша, е гладкостта и прозрачността на материала, от който е изработена. Опушените чаши не позволяват да се насладите на цвета на виното, а чрез него можете да разберете много от качествата на виното, като това колко е старо то, от какво грозде е направено и т.н. Кристалните чаши, освен тези от най-високо качество, могат да изкривят образа на виното и е хубаво да се използват от по-опитни почитатели на виното. Науката е доказала, че формата и дебелината на чашата определя как виното ще бъде усетено. Нека разделим чашите на четири категории – чаши за бели вина, такива за червени вина, за розе, а също и за пенливи вина, и разгледаме различните подтипове на всяка една от категориите.

При чашите за червено вино наблюдаваме широк, заоблен балон и голям отвор. Тази ширина на самата чаша позволява на виното по-голям контакт с кислорода. Гамата от чаши за червено вино е доста широка: стандартна чаша за червено вино, чаша тип Бордо, чаша за Каберне Совиньон, чаша за Пино Ноар и чаша тип Бургундия. Тя е висока и с по-широка форма, което прави течността по-обемна. Целта на този тип чаши е да увеличат усещането на ароматите, но да намалят аромата на етанол както и да омекотят вкуса на виното. Те са подходящи за по-стари и отлежали вина, които имат нужда от декантиране.

Чашите за бяло вино са с по-малък балон в сравнение с тази за червено вино. Самата чаша има форма на буквата “Y” и е издължена с цел запазване на ароматите и температурата на виното. Гамата от чаши за бяло вино се състои от: стандартна чаша за бяло вино, чаша тип Монраше, чаша за Совиньон Блан, чаша за Шардоне и чаша за Ризлинг.

Розето се превърна във вдъхновение за хиляди снимки в Instagram и това не би трябвало да изненадва никого. Чашата за розе трябва да има форма на диамант, като точно тази и форма помага да се увеличи скоростта на изпаряване на алкохола и по този начин да се засилят ароматите. То може да се сервира и в чаша за бяло вино, но ако искате да разкриете напълно неговия потенциал, най-добре го сервирайте в традиционната „диамантена“ чаша.

Шампанското и пенливите вина се сервират в чаши, наречени флейти. Те са високи и тънки и са направени така, че да концентрират балончетата от течността на върха на езика. Това е особено важно за пенливите вина, защото балончетата са носителят на аромат в напитката и по този начин по- силно можете да усетите самото вино. Тези чаши могат да бъдат напълнени почти до ръба с течност, за разлика от чашите за бяло и червено вино. Също така, доста лесно бихте могли да определили качеството на пенливото вино само ако погледнете мехурчетата, които се образуват в чашата. Просто наблюдавайте тяхната равномерност и продължителност на отделяне.

Има и една пета категория винени чаши – за подсилени или десертни вина. Те обикновено са по-малки заради високото алкохолно съдържание. При този тип напитки е необходимо виното да достигне до задната част на устата, за да се усети най-добре неговата сладост. Гамата чаши се състои от чаша за Порт, чаша за Шери и чаша за десертно вино.

Чашата има огромно значение за това как усещаме, възприемаме и в крайна сметка дали харесваме или не харесваме дадено вино. Можете да пробвате да пиете едно и също вино от различни чаши и сами ще установите, че то има различен вкус от различните чаши. И все пак не се страхувайте да експериментирате с избора си на чаши, дори и да сте новаци или просто любители на хубавото и качествено вино.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved