Виното и десертите – любов от пръв поглед

Spread the love

Една вечеря никога не е завършена без на нейния финал да бъде поднесен царят на вечерта или негово величество ДЕСЕРТЪТ. Той несъмнено заслужава специално внимание и би направило страхотно впечатление, ако към него прибавите и съответното подходящо вино. Задачата определено не е от най-лесните, защото категорията „десертни вина“ е обширна и обхваща разнообразни аромати и вкусове. И все пак, основното правило за да съчетаете успешно своя десерт с вино е, че виното винаги трябва да е по-сладко от десерта! В ролята на подходящи партньори за десертите влизат тези вина, които имат остатъчна захар или така наречените десертни.

А дали виното и шоколада не си приличат, като имаме предвид, че и двете са наситени и пълни със сложни вкусове, и двете се свързват с романтични и приятни моменти? Трудно е да кажем със сигурност, но при тяхното комбиниране трябва да се внимава, защото наситените им вкусове могат да се противопоставят. Нашият съвет е първо да изберете шоколад, а след това да потърсите и подходящото вино, което би се допълнило с него.

Бихме могли да разделим десертните вина на две основни групи – благородно сладки и подсилени вина. При благородно сладките най-известни са Сотерн, Токай, Вин Санто, както и немските и австрийски десертни вина. Благородно сладките вина са една особена тема дори за най-запалените им почитатели. Те не са вина за всеки ден и да се твърдени, че се съчетават добре с всички сладки храни, е грешно. Тези вина са добър избор към не много сладки десерти, притежаващи баланс при киселинността, като чийзкейкове, печени плодове, пайове, десерти с бишкоти, крем карамел и други. Към тези десерти подхождат добре и полусухите Ризлинг, Гевюрцтраминер или Шенин блан.

Подсилени вина са такива, при които ферментацията е прекъсната чрез добавянето на алкохолен дестилат, в резултат на което освен сладост те притежават и висок алкохолен процент, който е между 17%-19%. Такива са Шери, Порт, Мадейра, Марсала и френските Vins doux naturels (Muscat de Beaumes-de-Venise, Muscat de Rivesaltes, Muscat de Frontignan, Banyuls, Maury). Те си хармонират прекрасно със силно шоколадовите десерти, като мусове, пайове, суфлета и т.н. Алкохолът тук създава впечатлението за плътност и сладост, а нотките на препечени ядки и сушени плодове ще допълнят шоколада идеално.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved