Всичко, което трябва да знаем за белите вина: Юни Блан

Spread the love

Юни Блан е италиански популярен сорт грозде, който се използва активно в производството на свежи висококачествени вина. В Италия е познат под наименованието Trebbiano, във Франция, където е наричан Ugni Blanc и Saint Emilion. Среща се също така в Канада, САЩ, Аржентина, Испания, Португалия, Мексико, ЮАР, Гърция и Молдова. В България насажденията от сорта са характерни основно районите около Бургас и Поморие.

Юни Блан е от сортовете с многовековна история и съществуват сериозни спорове относно родината му. Някои експерти смятат, че тя е Франция. Обширни насаждения от него има и в Тоскана, което кара мнозина да твърдят, че именно там трябва да се търсят корените му. Известно е, че той е бил познат на хората още през римско време.

От Юни Блан се произвеждат качествени бели трапезни вина и винен дестилат. В Бургаско, сортът се използва за производството на бренди. Гроздето от този вид често влиза в състава на купажни вина. Във Франция, Юни Блан е широко разпространен в областта Коняк и се използва при производство на прословутия френски коняк.

Сортът узрява сравнително късно и обичайно при него гроздоберът настъпва през първите дни на октомври. Ако Юни Блан се отглежда в подходящи условия, расте бързо и за него е характерен висок добив. Средно от един декар лозе се добиват до 1500 килограма грозде.

Вината от сорта са леки, фини и свежи, притежават ненатрапчив аромат с цветисти нотки. Цветът на Юни Блан е светъл със сламено-жълти отенъци. При някои от вината се долавят плодови нотки, напомнящи за цитруси, като лимон или грейпфрут. Стареенето не е препоръчително, защото качеството не се подобрява при отлежаване.

При поднасяне температурата на Юни Блан трябва да е между 8 и 10 °C. Хубавото на това вино е, че се съчетава с различни видове храни. Подходяща добавка за Юни Блан са ястия с риба и ракообразни. Можете да го комбинирате още с варени раци по руски, суфле от раци, салата от раци или пълнени домати с раци и майонеза.

В портфолиото на Black Sea Gold, сортът Ркацители можете да откриете в BRANDY BLACK SEA GOLD V.S.O.P., BRANDY BLACK SEA GOLD 17 XO, BRANDY BLACK SEA GOLD 25 XO и BRANDY BLACK SEA GOLD 33 XO.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved