Всичко, което трябва да знаем за белите вина: Мискет

Spread the love

Сорт, който се среща в почти всеки български винен район – това е Мискетът. Карлово, Враца, Варна, Сунгурларе, Пловдив, Шумен, Велико Търново, всеки един от тези градове има своите насаждения от сорта.

Мискет е стар български сорт, който се отглежда от незапомнени времена по нашите земи. Той почти не се среща в други страни. Принадлежи към Черноморската еколого-географска група и се среща във всички лозарски райони в страната. Най-разпространен е в Подбалканската долина: Просеник, Сунгурларската долина, Стралджа, Карловско и Брезовско, както и в по-малки размери във Варненско, Шуменско и в средногорската част на Хасковска област.

Най-древният и рядко срещан в други балкански страни сорт е червеният или още известен като Карловски мискет. Самият сорт има различни имена в зависимост от региона, в който се отглежда: Синя теменуга (Враца), Ромащина (Велико Търново), Сунгурларски мискет, а на Балканите – турска ружица (Сърбия).  

Мискет е късно зреещ и устойчив на измръзване сорт, от който може да се произведат деликатни флорални вина, ако добивите на лозето се държат под контрол. Киселините му са ниски до умерени, поради което е подходящ както за купажиране със сортове с по-висока киселинност, така и за експерименталните и станали популярни в последните години оранжеви вина. В най-добрата си форма червеният мискет е минерално вино с цветисти нотки, допълвани от аромати на жълт плод, акация, роза, цитруси и тропически плодове.

При Карловския мискет се наблюдава вино с отлична бистрота, нежен бледозелен цвят, елегантен и фин аромат, с категорично присъствие на цветисти нотки, допълвани от аромата жълти и бели плодове, ванилия и роза. В дълбочина се долявят нотки на цитруси и тропически плодове.

При Червения Мискет се откроява бистър, бледозлатист цвят, богат флорален аромат с нотки на жълти и бели плодове, в съчетание с тропически плодове. Долавят се още маслени тонове, ванилия, роза и виолетка. Балансиран и свеж вкус.

Както при всяко бяло вино, Мискетът трябва да бъде охладен преди сервиране. Температура обаче зависи най-вече от това дали напитката е била оставена да старее в бъчва, или не. Отлежалите вина е добре да се охладят до 10-12 градуса и чак след това да се поднесат. Ако виното е сравнително младо, е препоръчително да се охлади до 8-10 градуса.

Според експертите гроздовите еликсири от Мискет се комбинират най-успешно с леки пролетни салати, съдържащи домати, краставици, маруля, спанак, рукола, репички, зелен лук и чесън. Рибата и морските дарове също хармонизират вкуса на Мискета. Може да се спрете на хек с миди, хек със сметана, панирана бяла риба, пикантни миди и салата от калмари. Ако сте сред любителите на млечните продукти, може да комбинирате виното със сирена като Гауда, Чедър и Грюер.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved