Всичко, което трябва да знаем за белите вина: Пино Гри

Spread the love

Когато говорим за бели вина от Италия, несъмнено трябва да отделим специално внимание на Пино Гриджо или по-известно на широката аудитория като Пино Гри. По статистически данни, тази топла и много красива страна произвежда три милиона каси вино от този сорт и в последните години заема първо място по износ, изпреварвайки емблематичното Кианти.

Пино Гри е глътка разнообразие от обикновеното бяло грозде с розова ципа. Този сорт е селектиран в Бургундия, а в момента е широко разпространен в най-различни винарски региони по света. Това светло вино с бледо оцветяване се произвежда от сорт с италианското име Pinot Grigio. Той е един от най-известните представители на семейство Pinot, мутация на друг известен сорт е и Pinot Noir. Двете разновидности са неразличими един от друг до своята зрялост, когато Pinot Grigio добива собствена характерна палитра от нюанси: от оранжево-розово до тъмно лилаво.

Вкусовете, които ще откриете в Пино Гри са нотки на лайм, лимон, круша, бяла нектарина и ябълка. В зависимост от това къде се отглежда гроздето, виното може да съдържа леки медени нотки, както и цветни аромати на орлови нокти и минерали. Много от винопроизводителите избягват да натрапват силно присъствието на бъчва във вкуса на Пино Гри и затова избират то да отлежава в стари бъчви, които са много по-малко активни в предаването на аромат на дъб.

В Новия свят този сорт се е разпространил много добре в САЩ и Нова Зеландия. Производителите там харесват променливия стил на сорта, като поставят на етикета едното или другото име, в зависимост от стила на виното: по-леките, по-сухи, по-бледи вина се наименуват като Pinot Grigio, а по-плътните или по-сладки, като Pinot Gris.

Пино Гри със своите пикантни и освежаващи нотки се съчетава наистина добре с пресни зеленчуци, суши и по-леки ястия. Рибите и черупчестите морски дарове също са класическо съчетание. Вината от сорта, които идват от САЩ и Австралия, не са най-подходящите за по-богати ястия със сметанови сосове, поради по-голямата тежест на самите вкусове. Опитайте се да не прекалявате с пикантните подправки, когато избирате за свой съюзник на вечерта бутилка от това омайно вино.  

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved