Всичко, което трябва да знаем за белите вина: Ризлинг

Spread the love

Ризлинг е от сортовете грозде, които не са много познати сред винолюбителите в България. Това, което можем да кажем за него обаче е, че Ризлингът с право се нарежда сред едни от най-високо ценените бели и десертни вина в света.

Той е славен и аристократичен сорт грозде, по-познат като Рейнски Ризлинг. Освен него на българския пазар може да се намерят италиански Ризлинг, както и български Ризлинг.

Ризлингът е бял ароматен сорт грозде, от което се произвеждат вина в цялата гама – от сладки до сухи и полусухи варианти, с пленителни аромати на цитруси и костилкови плодове, както и типичният петролен аромат, който в определени тероари може да доминира чувствително.

За родина на сорта са определени долините на реките Рейн и Мозел в Германия, там сортът се е развивал чудесно при по-хладното време. Вината от тези райони са свежи и с ясно изразена киселинност. Ризлингът е най-разпространен в Елзас във Франция. За разлика от  немския Ризлинг, френският е по-наситен и пищен благодарение на спецификата на микроклимата там.

Една характеристика, обединяваща всички вина Ризлинг, е високата киселинност на сорта. Отвъд това Ризлингът може да бъде лек или плътен, сух или сладък, деликатен или мощен. Сортът е сред от най-устойчивите на студ.

Разнообразните стилове на вината от сорта Ризлинг го правят доста подходящ за съчетаване с различна храна. Сухият Ризлинг е подходящ за съчетаване с вегетариански ястия с или без сосове, както и с морски дарове и пилешко месо. По-комплексен и не толкова сух Ризлинг би се съчетал прекрасно с малко по-пикантни ястия. Десертните вина от сорта носят наслада и без храна, но също се съчетават добре и с плодови десерти, синьо сирене, както и с пастет от гъши дроб например.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved