Всичко, което трябва да знаем за белите вина: Ркацители

Spread the love

Ркацители е грузински бял сух сорт грозде. Той се смята за един от най-старите сортове като цяло в света. Широко разпространен е сред бившите съветски републики, в България, Румъния и дори в части на САЩ и Китай.

Историческите сведения показват, че в Грузия са намерени глинени съдове със семена от Ркацители, датиращи от 3000 г. пр.Хр. В наши дни, насаждения от сорта има в почти всеки лозарски регион там и по-голямата част от продукцията се използва за направата на националното грузинско вино. В буквален превод от грузински, името на сорта означава „червено стъбло“, което напомня на стъблата на самото грозде.

Технологията, по която се правят тези грузински вина, е доста интересна и с богата история в годините. Първата стъпка е гроздето да се намачка, а след това целият сок, заедно с ципите и семките, се изсипват в глинени съдове, наречени Квеври. Квеврите се запечатват, заравят се в земята и се оставят за няколко месеца. Резултатът са оранжеви вина с много меки танини. От този сорт се произвеждат още видове вина: пенливи, десертни, трапезни, както и бренди.

През 2013 г. ЮНЕСКО включва древната традиция на производството на вино в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. През 2017 г. група учени представят във Франция резултати от своите изследвания, които доказват, че Грузия е люлката на виното.

През дългата история на грузинската нация лозата придобива знаково значение за страната– тя е символ на възраждане, богатство и изобилие.

Освен за САЩ, сортът е важен и за Европа – в България и Украйна, Ркацителие е, ако не най-засажданият, то поне един от най-засажданите сортове. Други държави, в които има насаждения от сорта, са Македония, Румъния, Китай и други.

Вината от Ркцители се отличават със светло-сламен цвят, лек, свеж и хармоничен вкус, изразен букет след стареене. Обичайният му вкус е на подправки, цветя и дюли. Високата киселинност и приятният и лек вкус го правят страхотно трапезно вино, с което си подхожда почти всяка храна. От такава със свинско и пилешко месо, рибни и морски деликатеси, до голямото разнообразие от грузински национални ястия.

В портфолиото на Black Sea Gold, сортът Ркацители можете да откриете в BRANDY BLACK SEA GOLD 17 XO и BRANDY BLACK SEA GOLD 33 XO.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved