Всичко, което трябва да знаем за белите вина: Шардоне

Spread the love

Шардоне – един от най-разпространените и добре познати сортове бяло вино в света. За много от хората, които правят първите си крачки в по-задълбоченото опознаване на виното, Шардонето е първата спирка. Не са малко и тези, които обаче не са му почитатели. Без значение дали е мразено или обичано, почти няма винен район у нас и по света, в който не се отглежда и прави бяло вино от този сорт.

Шардоне е шестият най-разпространен в света сорт с насаждения от 210 000 хектара. В България те са около 2 500 хектара. Можем да открием страхотни вина от сорта от Бургундия, България, Новия свят и въобще от почти всяка точка по света, но нито едно няма да има същите вкусови характеристики като останалите.

Сортът носи името си от малко село в Бургундия. През вековете, името преминава през множество трансформации като „Чардени“, „Шауденет“ и „Шатен“, докато през 1890 г. официално го наричат Шардоне. Последните ДНК-изследвания сочат, че негови родители са Pinot Noir и вече изчезналия сорт Gouais Blanc.

В България Шардоне се отглежда предимно в североизточните части –  Пловдивско, Средногорието и района на Сунгурларе. Това вино е известно с многопластовите си аромати, които варират от плодови и цветисти до по-маслени или ванилови в следствие на отлежаването в дъб. В долината Напа и Австралия, например, ароматите са по-плодови и често може да се усети вкус на ананас или дори папая във вината, произведени там. В Шардоне отглеждано на по-студен климат, като Чили, могат да се усетят ароматите на ябълка и праскови. Вината от сорт Шардоне са в челната тройка по потенциал за отлежаване при белите вина.

Интересен факт е, че много американци не си поръчват „чаша бяло вино“, а директно „чаша Шардоне“. През 80-те години на миналия век това вино е било изключително популярно и обичано, но две десетилетия по-късно е било основно повод за шеги, тъй като имало репутация на напитка със силни и неустойчиви аромати на дъб и масло или по-точно на такова вино, което „само майките пият“. Друга популярна шега е, че някога американците влизали в магазина за алкохол и искали „всичко друго, но не и Шардоне“.

Разнообразието в стиловете при Шардоне дава възможност за съчетаване с широк спектър от храни. По-свежите Шардонета са идеални за морски дарове, благодарение на тяхната свежест, докато по-плъните – за ястия с пилешко и птиче месо, тестени изделия и т.н.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved