Всичко, което трябва да знаем за белите вина: Траминер

Spread the love

Траминер или по-известен като Гевюрцтраминер е бял винен сорт грозде, произхождащ от района на Тирол, Австрия и Южен Тирол, Италия.

Името си сортът получава от селището Трамин в Южен Тирол. Освен в Австрия и Италия, Траминер е разпространен и в Хърватия, Германия, Франция, Швейцария, Люксембург, Румъния, САЩ, Украйна, Унгария, Нова Зеландия, ЮАР, Канада и др. В България засадените площи с Траминер не са много и се намират главно в североизточните части на страната.

Траминерът е известен сорт, който с течение на годините е запазил част от първоначалните си характеристики. Изключително ценен е заради аромата си, като специално създаден сорт, който никога не е засаждан в големи количества, а само в малки бутикови насаждения.

Модата е навсякъде и вината не правят изключение. Харесван или не, Траминерът определено не е сред най-модерните в света през последния половин век, защото през последните години се загърбват ориенталските аромати, които той притежава и днес пазарният му дял може да се определи като символичен.

От Траминер се получават много ароматни и висококачествени бели сухи, полусухи и сладки вина, както и изкусителни пенливи вина. Той изобщо не е лесен и за отглеждане и производителите срещат големи трудности при производството на вино от него, защото ако сортът не е добре узрял, е твърде възможно да се получи тежко и горчиво вино. Вината от сорта Траминер се характеризират със златистожълт цвят, високо съдържание на алкохол, ниска киселинност, но и силен сладникав аромат, в който преобладават нотки на цветя и екзотични плодове.

Наситеният му аромат го прави труден за комбиниране с храни. Това вино винаги се поднася добре изстудено, а най-добра компания му правят пушените сирена и тропически плодове като портокал, ананас, манго или папая.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved