Всичко, което трябва да знаем за белите вина: Вионие

Spread the love

Вионие е сорт бяло грозде, който придобива все по-голяма популярност. Оприличават го още на Шардонето, тъй като от него се прави меко вино с плътно тяло, притежаващо богат ароматен спектър. Сортът зрее на топъл климат, а едни от основните предизвикателства при отглеждането му са ниските добиви. Тези лози са най-силно разпространени във Франция, но в последните години се срещат често и на други места по света като Италия, Австралия, Канада, САЩ, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, Уругвай, Бразилия, Швейцария и други.

Сортът се използва за приготвяне на сухи бели вина, които нямат потенциал за стареене. Често Вионието се използва за купажиране с други сортове, за да направи получената винена напитка по-наситена на вкусове и аромати. Срещат се вина от сорта, които са ферментирали и/или отлежавали в дъбови бъчви.

Произходът му не е проучен с точност, но ДНК изследвания, направени през 2004 година, доказват близката генетична връзка със сорта Freisa от Пиемонт, който е произлязъл от сорта Небиоло. Твърди се, че сортът носи името си от името на населеното място Vienne, намиращо се в долината на река Рона. Според друго предположение лозите се наричат така заради латински думи, с които се е обяснявало трудното отглеждане на този тип грозде.

Вината от сорта Вионие привличат потребителите с приятния си сламен цвят. При отпиване се долавя силен аромат на цветя и плодове, който прави асоциации с акация, праскова, кайсия, ананас, ванилия, зърна от анасон, пушек, жасмин, иглика, киви, круша. Във виното присъстват още нотки на личи, манго, портокалови корички, мента, сено, тютюн, масло и др.

Преди да се сервира на гостите, Вионието е добре да се охлади до температура от 8-10 градуса. То може да се консумира без добавка, но все пак е препоръчително да се съчетае с подходящи храни, които биха помогнали за разгръщане на неговия профил. Това френско вино се съчетава прекрасно с ароматни ястия, подправени с къри, индийско орехче, канела, джинджифил, шафран, черен и бял пипер или уасаби.

Ястията с птиче месо, както и специалитети с риба и ракообразни, са прекрасен „приятел“ с една чаша Вионие. Сред добавките, които много биха подхождали на виното, са пиле с ябълки, къри пиле, рибени кюфтенца, риба с къри, пържени стриди, пържени калмари и миди. Суши със соев сос също е добро решение. Вината от сорта могат да се поднесат и заедно със сирене. За предпочитане е козе сирене или синьо сирене.

Ако сте сред почитателите на десертите със сигурност ще намерите с какво да комбинирате Вионието. Можете да се спрете на различни захаросани плодове, кремове, сладка, торти, палачинки, чийзкейкове, бонбони и пасти.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved