Всичко, което трябва да знаем за червените вина: Каберне Фран

Spread the love

Когато чуете Каберне се сещате за Совиньон, нали? Да, но днес ще ви разкажем за един не по-малко ароматен, но сякаш останал доста назад сорт – Каберне Фран. Той от много години живее в сянката на своя син, защото Каберне Франът е един от родителите на Каберне Совиньон, Совиньон Блан, Мерло и Карменер.

От къде точно идва сортът не е напълно ясно. Според някои, води началото си от югозападна Франция. Историята разказва, че през 17-ти век сортът е представен на свещеник-лозар на име Бретон от Абатството на Бургоѝ в долината на река Лоар. И както много обекти получават имената на откривателите си, така и сортът Каберне Фран започнал да се нарича Бретон – име, под което е познат и до днес в Лоар. През 18-и век сортът вече е познат в района на Бордо под името Буше. По последни данни произходът на Франът е някъде от Западните Пиренеи.

Ненапълно узрелият Каберне Совиньон има много подобен аромат на Каберне Фран, като в него може да се усетят нотки на храсти, френско грозде и чушка. Чистосортов Каберне Фран се среща рядко, обикновено той е част от купажи в стил „Бордо“.  Франът е ефирен и ароматен, с нотки на малина, печена червена чушка, графит, боровинков храст, виолетки и аромат на гора след дъжд. Сортът може да се консумира в рамките на 5-6 години, но някои вина имат повече от сериозен потенциал за отлежаване и могат да достигнат над 20 години.

Поради наситената си структура, Каберне Франът е доста подходящ за Българската кухня. Сладката пикантност се съчетава доста добре с традиционната българска скара, а зелените аромати на пипер са чудесно допълнение към ястия с червени меса. Съчетава се прекрасно и с ястия с чушки, зеле, зеленчуци на грил, както и с ястия, богати на подправки – розмарин, салвия, мащерка или шафран. Доста добро допълнение е към вегетарианска лазаня, брускети,  ястия с доматени сосове и боб на фурна.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved