Всичко, което трябва да знаем за червените вина: Каберне Совиньон

Spread the love

Каберне Совиньон е най-популярният сорт в света. Известно е още като „Кралят“ и е продукт на случайната кръстоска между Каберне Фран и Совиньон Блан.

Надали има винарски регион в света, където да не се отглеждат червени сортове и конкретно Каберне Совиньон. Една от най-важните причини за това остава неговата индивидуалност, високото му качество и ясно изразен характер. Често гроздето за това вино лежи в бъчви до 2 години, а много специалисти дори са на мнение, че Каберне Совиньон трябва да бъде консумирано едва след 10-тата си година на стареене.

Едни от характеристиките, които отличават това вино от другите сортове, са вкусът и ароматът на зелена чушка. Това всъщност е пиразин – ароматна съставка. Колкото по-дълго гроздето бъде огрявано от слънцето и зрее, толкова по-малко вкус на зелена чушка ще се усеща. С възрастта виното, направено от този сорт грозде, навлиза в истинската си същност, която може да бъде разпозната безпогрешно: усещат се касис, черна боровинка, подправки, мента, евкалипт, кедър. Високият афинитет към дъба му придава многобройни вторични вкусови характеристики на ванилия, тютюн, кафе, кедрово и сандалово дърво, мускус, пикантни нотки, дори листа на домати.

Интересен факт е, че китайците обожават червено вино и според проучване точно те са най-големите консуматори на червено вино в света. Каберне Совиньон е един от най-популярните сортове червено грозде в Китай.

Учени са открили, че танините, съдържащи се в Каберне Совиньон, действат като „чистачи“ на мазнините и протеините. Заради това, този сорт се комбинира изключително добре с месо. Кабернето се съчетава прекрасно и с агнешко, бургери и ребра. Интересни комбинации се получават и с равиоли, както и с месни ястия със смокини и орехи и зрели сирена. Специалистите препоръчват към основното ястие да се добавят касис, гъби, печени домати, патладжан и маслини, за да се получи наистина отлично съчетание между виното и храната.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved