Всичко, което трябва да знаем за червените вина: Мерло

Мерлото

Мерлото е перфектния избор, когато имате нужда от червено вино, което да съчетаете с вечерята си. Изследвания показват, че една чаша от това широко разпространено вино може да предостави на организма редица полезни вещества. Сортът е второто най-отглеждано грозде в света. Преди него е само Каберне Совиньон.

Вкусовите характеристики на Мерлото са изключително интересни. В чашата си с това червено вино вие можете да усетите дъх на черна череша, слива, шоколад, сушени билки и кедър. То е някъде по средата на скалата на червените вина като съдържание на танини, киселинност и алкохол. Високият клас вина от сорта Мерло са силни и понякога могат да бъдат сбъркани с Каберне Совиньон.

Условията на средата, в която е отглеждано гроздето, качеството на плодовете и метода на винопроизводство силно влияят на съдържанието на антиоксиданти във виното. Те се съдържат предимно в ципите и семките на гроздето и се извличат под действие на алкохола, който се образува при ферментацията. Количеството на антиоксиданти в Мерлото и в другите червени вина е много по-голямо, отколкото при белите.

Консумацията на Мерло се отразява отпускащо на тялото и може да бъде истинска радост за сетивата, стига виното да е поднесено по правилния начин. Не бива да забравяме, че удоволствието от пиенето на вино се крие в това да усетим аромата му и да се насладим на божествения му вкус. В умерени количества, това червено вино има редица полезни свойства и може да се използва за профилактика. То също така подпомага физическата издръжливост, противодейства на отслабването на паметта и забавя процесите на стареене. Мерлото е богато на мелатонин и това го превръща в прекрасно средство за борба с появата на бръчки.

А знаете ли, че „Шато Петрус“ от Померол, Франция е най-скъпото и най-често фалшифицирано вино. То е направено от 100% Mерло, което е доста рядко срещано. Цената му достига до 5000 евро за бутилка!

Мерлото се съчетава идеално с пуешко, кореноплодни зеленчуци, зимни салати, яхнии и всякакъв вид житни храни. Не ви препоръчваме обаче да го комбинирате с риба, зелени зеленчуци или люти храни.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved