Всичко, което трябва да знаем за червените вина: Рубин

Spread the love

Рубин е уникален български червен винен сорт грозде. Той е получен хибридно от френския сорт Сира и италианския сорт Небиоло. Регистриран е за пръв път от Държавната сортова комисия в края на 40-те години на ХХ век и е препоръчано да се засажда в Южна и Източна България.

Той се използва за получаване на висококачествени трапезни, полусладки и сладки вида. Те се отличават с наситен тъмночервен цвят, екстрактивност и добър хармоничен вкус, с нюанси на боровинка, къпина и виолетки. Вината имат потенциал за стареене. Вкусът му се доминира от интензивен чист плод, плътно тяло с киселинност, която поддържа вкуса, а не го доминира, средно до високо алкохолно ниво (13,5-14,5%).

Макар и да не е отглеждан от дълбока древност, както повечето традиционни за България сортове, Рубинът е сред най-интересните сортове, които сме приели да наричаме чисто български. В наши дни насаждения с Рубин могат да бъдат открити в цялата страна, подари това че е силно студоустойчив. Сортът бързо натрупва захари, но и сравнително бързо губи киселини, което  прави от критично значение точния момент на обиране, поради късия период на технологична зрялост.

Режимите на ферментация са разнообразни. В повечето случаи виното отлежава в дървени бъчви, обикновено от дъбови дъски. Прилагането на различни практики за винификация допълнително подобрява качеството на гроздовия еликсир. Мнозина производители прибягват и до прибавянето на различни билки за доусъвършенстване на вкуса. При някои вина е възможно наличие на благородна утайка. Експертите са на мнение, че ценителите на Рубин трябва да се спират на вина, отлежали поне 5 години.

Въпреки че виното се консумира заедно с разнообразни блюда, е добре то да се поднесе малко по-рано, а при сервиране температурата му трябва да е в рамките на 16-18 градуса. Рубинът се съчетава идеално с червените меса, които допълват вкусовите му качества. Ако изберете пържоли от телешко или говеждо месо, подправени с ароматни подправки, със сигурност няма да сбъркате. Сред перфектните добавки са Пълнени телешки гърди, Телешки медальони с лимонов сок и Телешко с грах и ориз. Също така можете да комбинирате виното с Говеждо с дюли или пък с Печено говеждо.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved