Всичко, което трябва да знаем за червените вина: Широка мелнишка лоза

Spread the love

Широка Мелнишка лоза е доста любопитен, но противоречив сорт, неразбираем от мнозина. Виното от него често е диво, непокорно и провокиращо сетивата. Едни му се радват, а други не могат да се примирят с природата му. Но в бутилката с това вино блика благородство, изтънченост и усещане за пълна наслада и завършеност на момента.

Виното от този сорт има стара история. То е било високо ценено още през Средновековието. Смята се, че е успявало да достигне до трапезата на западните благородници, като консумацията му е била истинска привилегия. От друга страна търговците снабдявали югозападните български земи с европейски стоки като стъклена посуда, порцеланови съдове, накити, фини платове и др. Има информация, че виното от Широка мелнишка лоза е успявало да достигне до Париж, Барселона, Ливърпул, Генуа, Венеция, Виена, Будапеща и др. За него се говори още, че е било любимото вино на Чърчил.

Широката мелнишка лоза е сорт, който има нужда от слънчево време и мек климат. За да може да се развие благополучно, той има нужда от висока температура, като сортът се нуждае от горещо лято, топла есен и мека зима. Ако всички условия са наред, плодовете на лозите могат да бъдат обрани дори през октомври.

В наши дни сортът е разпространен основно в района на Петрич и Сандански. Няма да срещнете тази лоза в друг регион, но все пак съществуват предположения, че сортът е успял да достигне и до Гърция и Македония. Има землист аромат на сладко от зрели череши, тютюн, сушени горски подправки и пипер. Плътно и сочно тяло, което е добре балансирано и с дълъг финал. Производителите го оставят да старее няколко години. За целта бъчвите се съхраняват в студени помещения, намиращи се под мелнишките къщи.

Най-добрата температура за сервиране на вино от сорта е между 16 и 18 градуса. Виното се комбинира много добре с ястия с телешко, говеждо или агнешко месо – телешки медальони със спанак, телешко с ментова марината, арабски кебап, мариновани агнешки котлети и печено говеждо с подправки. Птичите меса също допълват вкуса на това нашенско вино.

Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved