Всичко, което трябва да знаем за червените вина: Сира

Spread the love

Сира или известен още като Шираз (Shiraz) е сорт грозде, който е познат на всеки любител на виното.

Несъмнено най-плътният, структуриран и плодов сорт от червените представители. По-дълбок от Каберне Совиньон, Сирата има силни и кадифени, обикновено добре интегрирани танини, в които се крият голямо количество антиоксиданти.

Този сорт идва от региона на Ермитажа по протечението на река Рона, където е познат под името Сира. Той е устойчив на болести сорт. В Австралия Сирата е доста непостоянен сорт. За сметка на това се отглежда във всички лозарски региони и се използва за направата на всякакви видове вина.

В продължение на години произходът на сорта не е бил ясен, но генетично изследване през 1999 година доказва, че родителите на Сира са френските сортове Дюреза (Dureza) и Мондьос Бланш (Mondeuse Blanche).

Вината от този сорт се характеризират с мощно тяло, аромати на боровинки, касис, зрели червени и черни плодове, кожа, аромати на какао и месо. Да се създаде качествена българска Сира изисква време, тъй като сортът е придирчив към климатичните условия – цъфти сравнително рано, узрява рано и има нужда от точно определено количество топлина. Затова всяко вино от този сорт у нас е истинско предизвикателство. В България голяма част от вината от Сира се правят с грозде, отглеждано в южната част на страната. Тези вина се характеризират с мощна структура с високи танини, висок алкохолен градус, аромати на боровинки, касис, какао, умерена пикантност и потенциал за отлежаване до 4-5 години.

В Европа от него се правят прочутите вина Hermitage и Chatrauneuf-du-Pape от долината на Рона. Една интересна подробност – Сира се приема като един от най-мъжествените сортове тъй като от нея се получават вина с добър потенциал за отлежаване, които отлично се комбинират с пури.

Със своя плътен вкусов профил, обикновено вината от Сира се комбинират с плътни храни. От синьо сирене до стекове през агнешко, дивеч, ястия, богати на подправки, като карамфил, бахар, пипер,  до шоколадово суфле може да бъде идеален партньор за Сира.

В портфолиото на Black Sea Gold, Сира можете да намерите в сериитеПоморийска изба и Pentagram, с Каберне Совиньон в серията Villa Ponte, с Мерло, както и Розе от Сира и Каберне Фран в серия Find Me, Мерло и Каберне Фран, както и Розе от Каберне Совиньон, Сира и Каберне Фран от серията Salty Hills и с Каберне Совиньон, както и купажирано с Каберне Фран и Розе от Сира и Каберне Фран в серията Vera Terra.


Присъединете се към нас в социалните медии

© 2024 Black Sea Gold - All rights reserved